Sanzoku no Musume Ronja
ירים את היד מי שלא גדל על סדרות ילדוּת המבוססות על ספרי ילדים קלסיים.
*דממה*
זה מה שחשבתי. בין אם זו מאיה הדבורה, נילס, אליס, אן שירלי או מרקו – אם הייתם פעם מזפזפים בטלוויזיה, מישהו מהם כנראה היה מופיע. אפילו היום תוכלו למצוא אותם באחד ממיליון ערוצי הילדים שקיימים (בלי הגזמה. אולי קצת). מאז שגדלנו, הפכו הסדרות הללו לנוף ילדוּת נשכח; בארץ מוצאן, יפן, סדרות חדשות בסגנון נעדרות מלוח השידורים. רצועת הילדים הפופולרית World Masterpiece Theater אחראית לחלק נכבד מהסדרות הללו, אך גם היא הפסיקה את 28 שנות פעילותה ב-1997. למעט ניסיון לקמבק ב-2007, לא זכינו לראות אף קלסיקה בהתהוות.
ובחיי, שמות גדולים עבדו על היצירות המדוברות: הייאו מיאזאקי, מאמורו אושי, איסהו טקהאטה ואנשי מפתח אחרים בתעשייה. כיום המצב שונה. מתוך ארסנל של סדרות אנימה מצחיקות, טרגיות, אלימוֹת או סקסיות (או כולן ביחד) – חסרה אנימה עם נשמה של פעם, סדרה פשוטה אך יפה, מרגיעה, חינוכית וטהורה. כזו שניתן להציג גם לילדים בני 5, אך עדיין ליהנות ממנה בעצמכם.
כזו בדיוק היא Sanzoku no Musume Ronja ("רוניה בת השודד"), הסדרה החדשה – עם האופי הישן – של סטודיו ג'יבלי.
סדרת האנימה מבוססת על ספר של הכותבת השבדית אסטריד לינדגרן, מחברת "בילבי בת-גרב" והרבה ספרים אחרים שהם לא "בילבי בת-גרב".
לפני הרבה שנים, במדינה אירופאית כלשהי (כנראה שבדיה), מתגורר בתוך מבצר עתיק שבט שודדים. הם לא מסוכנים, גם לא רעים, אלא פשוט לקטים: בראשות מאטיס, מנהיג השבט, הם אורבים ביער וגונבים מעוברי אורח את תכולתם. כאשר יולדת אשתו של מאטיס את בתם הבכורה רוניה, נהית הזאטוטה לתכשיט היקר במבצר. בחלוף השנים, הופכת רוניה לילדה הרפתקנית שאוהבת לחקור את היער, לשחק ולרקוד. אך היער גם מלא סכנות: הרפיות מעופפות בשמיים מאיימות לקרוע לגזרים כל טרף.
חייה של רוניה משתנים כאשר היא לומדת שהיא לא הצעירה היחידה באזור.
סדרה בקליבר של 'רוניה' חייבת אדם שיודע מה הוא עושה. אדם כזה הוא הייאו מיאזאקי, אך כיוון שהוא פרש (עוד פעם), בנו הוא הבחירה הטבעית לבימוי הסדרה. גורו מיאזאקי גדל על סדרות הילדות הפופולריות, וזה ניכר: 'רוניה' משתלבת היטב בנוף המוכר. יש כאן גיבורה צעירה שיוצאת להרפתקאות, אזורים עשירים בצמחייה ואפילו אלמנטים של פנטזיה שאינם תופסים את עיקר תשומת הלב. הסיפור הוא חשוב, אך הוא לא החשוב ביותר – 'רוניה' היא סדרת אווירה. דקות יקרות מוקדשות לרוניה וידידה החדש בִּירְק שנהנים מהטבע: רביצה באגם, רכיבה על סוסים, דילוגים במדרון או קרבות שלג. הסדרה עושה הפרדה ברורה בין עונות השנה, וכל עונה מקנה אווירה ייחודית להרים וליער.
רק כאשר 'רוניה' חשה בנוח שהכרנו מספיק את המקום, היא מרשה לסיפור להתקדם. צעד קטן בכל פעם.
עלילת הסדרה לא רעה בכלל. מדובר בסיפור רומאו ויוליה, כיוון שרוניה ובירק שייכים לשבטים יריבים השונאים אחד את השני בדם. אז נכון ש-'רוניה בת השודד' היא לא בדיוק שייקספיר, אוּלם במחציתהּ השנייה ישנם רגעים אפלים ומפתיעים. אם תצפו כיום במסעו של מרקו, למשל, תשימו לב שאלמנטים בסדרה ההיא לא מתאימים לילדים (מרקו חוטף מכות. חמוריקו מת. מרקו חוטף עוד מכות. מרקו חולם סיוט פסיכדלי שהוא בהלוויה של אימא שלו בעוד אביו מאשים אותו במותה. מרקו שוב חוטף מכות). 'רוניה' לא תחדיר בכם פוסט טראומה כמו מרקו, אבל הסדרה בהחלט תפסה אותי לא מוכן מספר פעמים; בין אם זה בשל תפנית קודרת, סצנות אקשן, דרמה, דו-קרב אלים (ומצחיק) ואפילו מוות. אשקר אם אגיד שלא תרצו להזיל דמעה.
על מנת שתוכלו לשמור על אלמנט ההפתעה, אני ממליץ בחום לא לצפות בקדימונים לפרק הבא (שעולים לפני שיר הסיום, לא אחריו) – הם נוטים לספיילר הרבה.
זו בהחלט לא סדרה עבור כולם. לוקח לה זמן להתניע, וגם אז אני לא מבטיח שתתחברו אליה. 'רוניה' תדרוש מכם סבלנות, ולמדתי ליהנות מהרגעים בהם לא קורה משהו מעניין. אתם יכולים להתייחס אליה כאל סדרה של נשיונל ג'יאוגרפיק, כי היא תגרום לכם לרצות לבקר ביער של רוניה.
זוהי האנימה הטלוויזיונית הראשונה של סטודיו ג'יבלי. עיצוב הדמויות נעשה באמצעות גרפיקת cel shading מה שדורש הסתגלות, אך הרקעים והאנימציה הם ג'יבלי ללא עוררין. חובבי הסטודיו ירגישו כאן בבית. כל העסק הזה לא שווה כלום ללא מוזיקה טובה, ואכן פס-הקול של הסדרה הוא אחד החביבים שיצא לי לשמוע; את הביקורת אני כותב שבועות ספורים אחרי שצפיתי בפרק האחרון, ואני עדיין זוכר נעימוֹת ממנה כאילו סיימתי אותה הרגע.
לוּ הייתה אסטריד לינדגרן חיה, היא ודאי הייתה מרוצה ממה שמיאזאקי ג'וניור עשה עם ספרהּ הידוע. אני שמח שיצא לי לחוות אנימה עם ניחוח נוסטלגי מבלי לזפזפ לערוץ ילדים זניח. שידור הסדרה הצליח מעבר למצופה, ובימים אלה מריצה רשת NHK שידור חוזר – גם הוא מניב רייטינג יחסית גבוה. מי יודע, אולי ישנה תקווה לסדרות נוספות בסגנון.
(Sanzoku no Musume Rōnya (Ronia the Robber's Daughter | יפן, 2014-2015 | 26 פרקים | סטודיו ג'יבלי, Polygon Pictures | פנטזיה, ילדים, חינוכית 23 | הארוקה שיראשי, רייקה אוּיָמה, טאקָ'אָקי סְקי, יוּקרי נוֹזָאווה | במאי: גורו מיאזאקי | יוצרת מקורית: אסטריד לינדגרן
לקריאה נוספת:
· מסע אל העבר – סדרות הילדות עליהן גדלנו
[…] את סדרת הטלוויזיה הראשונה (והיחידה, בינתיים) של ג'יבלי, "רוניה בת השודד" (על פי ספר של אסטריד לינדגרן. בכתבה של רז גרינברג תגלו […]