Attack on Titan: The Final Season (חלק ראשון)
(ספויילרים לעונות הקודמות)
אני לא רוצה לסכם את Attack on Titan לפני שהיא באמת הסתיימה, כי אולי יתברר שחלק 2 של "העונה האחרונה" (חורף 2022 במסך הקרוב לביתכם) יתברר כזבל מוחלט – אבל אחרי שקוראים את התגובות ברחבי המרשתת של קוראי מנגה (לפיהם החלק השני צפוי להיות הדבר הכי טוב שאי פעם קרה לאנושות) וגם בהתחשב בחלק הראשון שהסתיים אמש, ואשר מהווה את אחת החוויות המוצלחות ומורטות העצבים שאי פעם היו לי עם סדרת אנימה (או סדרת טלוויזיה כלשהי) – אין לי בעיה לקבוע כבר עכשיו ש-Attack on Titan היא אחת מסדרות האנימה המוצלחות של דורנו. אולי.
העונה החדשה (וכאמור, האחרונה) היא טאבולה ראסה: הסדרה נפתחת ביבשת אחרת עם דמויות חדשות, בתוך מה שמרגיש כמו תקופה אחרת: מדינת מארלי שמפותחת טכנולוגית מהאי פאראדיס (בו התרחשה הסדרה עד כה) לפחות במאה שנים – יש להם מטוסי צפלין, רובי מוסקט וחוש אופנה. שם במארלי מכונסת בגטאות קבוצת מיעוטים, בני אלדיה שנאלצים ללכת עם תלאי צהוב על הזרוע ולספוג השפלות בהיותם אזרחים סוג ב' (זה מזכיר לי משהו אבל אני לא מצליח לשים את האצבע על מה), ובמסגרת הזו אנו מכירים את בני אלדיה הצעירים פאלקו וגבי, צוערים בצבא מארלי ומועמדים לרשת את הכוח של הטיטאנים – יכולת שיש רק לבני אלדיה (וזו הסיבה לכך שהם כל-כך שנואים). תחת הבטחה עמומה שאם יעזרו למארלי לפלוש לפאראדיס ולהרוג את בני אלדיה שחיים שם – אתם יודעים, ארן יאגר וכל הדמויות שאנחנו כן מכירים – בני אלדיה הצעירים יזכו לחופש.
התסביך הזה של בני אלדיה נגד בני אלדיה אחרים הופך את Attack on Titan לסדרה אודות מלחמת אחים, אחת שאי אפשר לתאר בפיסקה, שתיים או ארבע מאות. מדובר במעגל שינאה בן אלפי שנים שהוביל, בסופו של דבר, למוות המחריד של אמו של ארן בפרק הראשון של האנימה. גם כשארן הופך בעונה הזו לסוג-של נבל, קשה להאשים או לשנוא אותו כשיודעים מה התלאות שעבר, ולא אחת העונה הזו גרמה לי לעודד פשעים נגד האנושות תחת האמתלה "טוב, הגיע להם" לפני שנזכרתי כי ההצדקה הזו מלכתחילה היא שהולידה את שבירת חומת מריה בזמנו.
העונה האחרונה עמוסה בהתרחשויות, אך לרגע לא נדמה כי היא ממהרת לאנשהו. הסדרה לוקחת את הזמן ונותנת דגש לכל דמות, בין אם הוא אויב של ארן או ידיד. שימו לב שאני לא משתמש במונחים כמו "טוב" ו-"רע" כי אלה טושטשו לחלוטין (חוץ מפאלקו שהוא נשמה של ברבור). גם דמות כמו ארן אי אפשר יותר להצדיק בקלות, ואם, מנגד, באתם מוכנים לפלוט קללה בכל פעם שריינר או זיק מופיעים – יש לי חדשות עבורכם.
האמביוולנטיות שבמאבק על עתיד בני אלדיה מעצימה כל תפנית בעלילה; היא מעניקה לנו רק שניות בודדות להחליט אם הדבר המטורף שקרה עכשיו והולי-שיט-אני-לא-מאמין-שהם-עשו-את-זה הוא בעצם טוב או רע. יש המון רגעים כאלה במהלך העונה שמובילים לכמה מהפרקים האינטנסיביים ביותר שראיתי, ואמנם ההייפ סביבה טיפה יצא משליטה אבל אפשר להבין איך ברשימת פרקי הטלוויזיה בעלי הדירוג הגבוה ביותר של IMDB – שלושה פרקים של Attack on Titan תופסים את ארבעת המקומות הראשונים (כולל המקום הראשון). זו סדרה שניצבת בגאון לצד יצירות מופת כמו "שובר שורות" ו-"משחקי הכס" (עונות 1-4) והיא זכתה למעמד הזה פחות או יותר בצדק.
והמדהים הוא שלעונה הזו אין זכות להיות טובה כמו שהיא. סטודיו Wit, מי שהפיקו את 3 העונות הראשונות ולמעשה Attack on Titan היא הבייבי שלהם – החליטו לפרוש מהעונה האחרונה, וזאת כי לוח הזמנים שדרשו מהם לעמוד בו היה לא שפוי. יותר מכך, אותו הלו"ז נחשב ללא שפוי גם עבור כל סטודיו אחר שהפרויקט היוקרתי הוצע לו, מלבד Mappa שאמרו "יאללה, למה לא". כן, דווקא Mappa, שב-2020 לבדה עבדו על 7 סדרות נוספות, לקחו על כתפיהם גם את העונה האחרונה של סדרת האנימה הפופולרית ביותר של דורנו.
אל הדגל נקרא יואיצ'רו הייאשי שמוכר לרובנו בגלל Kakegurui. הבחור עוד לא הספיק לנוח מ-Dorohedoro אותה ביים דקות קודם, והוא מיד קיבל מהבוסים הוראה מלחיצה – לתקתק את Attack on Titan (לתקטיטאן!). על אף המוניטין המרשים של Mappa כל העסק הזה הריח לא טוב; אין כמעט גורם משמעותי אחד מההפקה המקורית שחזר לעונה האחרונה, כאשר כל אלה שקיבלו את המפתחות עשו זאת תחת הוראות מגבוה ולא כי מדובר בפרויקט חלומות של מישהו מהם, וגם אם כן, היו להם בערך 8 חודשים להפיק 16 פרקים (כשאפילו קומדיות תיכון גנריות בנות 12 פרקים מקבלות 10 חודשים).
שמעו, אני לא יודע מה תנאי העבודה ב-Mappa אבל אני מפחד לגלות, כי הם עמדו במשימה בגאון. Attack on Titan נראית מדהים גם בעונתה האחרונה, ואמנם היא נאלצה להשתמש הרבה יותר ב-CGI כדי להשיג תוצאות מהימנות בזריזות, אבל לא רק שאי אפשר להאשים את Mappa, בא לי למחוא להם כפיים כי הם יצרו פה אמנות. כאשר Wit ניסו בעבר מדי פעם להשתמש ב-CGI התוצאה הייתה מפוקפקת, אך Mappa שמרו על רוח המקור ושיפרו פלאים חלק מהטיטאנים שנראו קודם לכן ככה-ככה (בעיקר ה-Armored Titan). לצערי זה בא על חשבון רגעי וואן שוט מפעימים עם ה-Maneuver Gear וקרבות אוויר מאויירים ידנית שנראו בעבר כמו פיצה חמה באמצע התקף רעב – סצנות שסטודיו Wit הפכו למומחיות ונעדרות מהעונה הזו כמעט לחלוטין, אך בהתחשב בנסיבות אני מופתע שקיבלנו עונה אחרונה שנראית כל-כך טוב.
כמובן שלא הכל נהדר בממלכת Attack on Titan. העונה הרביעית סובלת ממספר בעיות וותיקות, כמו שוטים סטטיים כאשר אין אקשן (משהו שלא ראינו מאז עונה 1) או קפיצות בעלילה. קשה להסביר את הבעיה האחרונה, וזה לא משהו שקורה הרבה – אבל הסדרה מתקשה לתמרן הפתעות בסיפור. נניח, דמות שמופיעה משום מקום להפתעת כולם – אך אין סנכרון בין ההפתעה מאותה הופעה לבין ההופעה עצמה, כאילו חסרות עוד 2-3 שניות של מתח.
נוסף על כך, הסדרה דורשת 110% ריכוז – וגם אז לא בטוח שתבינו הכל. אני יודע שיש עוד חצי עונה לפנינו עם הסברים מפה ועד להודעה חדשה, אבל נדמה כי Attack on Titan מצפה מאיתנו כבר עכשיו לדעת דברים שהסדרה טרם הסבירה. כאילו מתקיימת סדרה סודית נוספת במקביל לראשית.
אך כל אלה הן זוטות ביחס לְמה שאני יכול להגדיר כאחת מסדרות האנימה והטלוויזיה המוצלחות של השנה (ואנחנו רק בתחילתה, כן?) ואולי גם של העשור כולו. מי יודע. ללא הקונטקסט של החלק השני עבור התמונה השלמה, לא אוכל בוודאות לקבוע זאת כבר כעת (גם אם קוראי המנגה מבטיחים שהמשיח בעצמו יגיע בינואר 2022 לתת לנו את התקליטור של הפרקים האחרונים), אבל אני מתרגש לקראת מה שמצפה לנו יותר מכל דבר אחר כרגע – וזה אומר הרבה. סאסאגיו!
הטוב: Attack on Titan בשיאה.
הרע: כמות מופחתת של וואן שוטים מאויירים ידנית.
והמכוער: גבי.
ציון במדד OK – סביר פלוס פלוס פלוס
Shingeki no Kyojin (Attack on Titan): Season 4 | יפן, 2020-2021 | פנטזיה אפלה, דיסטופיה, אקשן, אימה, יין | 16 פרקים | סטודיו Wit | יוּקי קאג’י [עלי באבא מ-“Magi”], יוּאי אישיקאווה [דייאנירה מ-“Heroic Age”], מרינה אינוֹאה [יוֹזוֹרה מ-“Haganai”], הירוֹשי קאמייה [בּילזבּאבּ מ-“Yondemasu yo, Azazel-san”], סאקי פוג’יטה [איָאנו מ-“yuriyuri”], טומוהיסה האשיזוּמה [דליקוֹ מ-“.Gangsta”], נאטסוקי האנאה [טנג'ירו מ-"Demon Slayer"], אייאנה סאקורה [אוראראקה מ-"My Hero Academia"] | בימוי: יואיצ'ירו הייאשי | יוצר מקורי: האג’ימה איסייאמה
לקריאה נוספת:
♦ Attack on Titan [ביקורת על העונה הראשונה]
♦ Attack on Titan 2 [ביקורת על העונה השנייה]
♦ Attack on Titan 3 [ביקורת על העונה השלישית]
♦ Shingeki! Kyojin Chuugakkou [ביקורת על סדרת הספין-אוף]
♦ (Attack on Titan (Live Action [ביקורת על האבומינציה שקוראת לעצמה ‘סרט’]
לא אמרו שהחלק השני הוא רק פרק אחד?
זה לפחות מהבנתי על פי ANN
ככה זה נראה היה בהתחלה, אבל כנראה לא הבינו נכון שהכוונה שהסדרה תחזור עם פרק 76 בחורף. כבר יש אישור רשמי שמדובר בחלק שני.
מסכים עם כל מילה!
ביקורת מעולה!!
ואני אומר לך בתור קורא מנגה, החלק השני של העונה יהיה טוב יותר מכל העונות הקודמות של Attack On titan.
יפה עכשו נשאר לך לסקר את פייט זירו כי הסרט השלישי של heaven's feel כבר יצא